Ei MM-titteleitä joukkueille, joissa on ulkomaalaisia ​​päävalmentajia, mutta he ovat voittaneet kaiken muun

Qatarin 2022 MM-kisojen jälkeen monet maajoukkueet ja päävalmentajat harkitsevat seuraavia vaiheitaan. Englannin pomo Gareth Southgate on sanonut, että hän vie jonkin aikaa päättää tulevaisuudestaan, ja Brasilia ja Belgia ovat mukana joukkueissa, jotka etsivät uutta päävalmentajaa.

On paljon keskustelua siitä, pitäisikö Brasilian, Englannin tai muiden maiden palkata ulkomaalainen päävalmentaja. Brasilian on huhuttu olevan kiinnostuneita Carlo Ancelotti mahdollisena Titen korvikkeena, kun taas kolikon toisella puolella Etelä-Korean jalkapalloliitto joutui antaa lausunnon hylätä huhut, että se harkitsisi vain "isänmaallista" paikallista päävalmentajaa.

Aina kun keskustellaan maajoukkueen päävalmentajan kansallisuudesta, yksi tilasto näyttää aina nousevan esiin: mikään joukkue ei ole koskaan voittanut maailmanmestaruutta ulkomaisen päävalmentajan kanssa.

Mutta tässä argumentissa on useita puutteita.

Ensinnäkin vain kahdeksan maata on koskaan voittanut maailmanmestaruuden, ja monet turnaukset tapahtuivat ennen kuin ulkomaisen päävalmentajan valinta oli useimmissa maissa edes harkinnassa.

Toiseksi, maailmanmestaruuden voittaneet maat ovat yleensä olleet vahvimmat liigat ja pelaajat, ja parhaat pelaajat tuottavat maat todennäköisesti myös parhaat päävalmentajat.

Ja kolmanneksi, kansainvälisiä kilpailuja on enemmän kuin maailmancup.

Kun tarkastellaan viime vuosien mannertason kansainvälisiä kilpailuja, kuten Copa Americaa tai Africa Cup of Nationsia, niissä tapauksissa, joissa altavastaaja on voittanut turnauksen, sillä on yleensä ollut ulkomaalainen valmentaja.

Kanada (2000 Gold Cup)

CONCACAF Gold Cupia ovat dominoineet USA ja Meksiko, jotka ovat voittaneet jokaisen Gold Cupin vuodesta 1991 lähtien yhtä lukuun ottamatta. Meksikolla oli argentiinalainen päävalmentaja Gerardo “Tata” Martino vuoden 2019 voittoon, kun taas saksalainen Jurgen Klinsmann oli päävalmentaja USA:n voitosta vuonna 2013.

Kerran, jota Yhdysvallat tai Meksiko eivät voittaneet, altavastaajat Kanada nosti pokaalin, ja päävalmentajana oli saksalainen Holger Osieck. Kanada selvisi lohkovaiheessa kolikonheitolla tasapelin jälkeen Costa Rican ja kutsutun Etelä-Korean kanssa. Osieckin joukkue voitti sitten Meksikon kultaisella maalilla puolivälierissä, ennen kuin voitti finaalin 2-0 Etelä-Amerikan kutsuja Kolumbiaa vastaan.

Kreikka (Euro 2004)

Ryhmässä, jossa oli Espanja, Venäjä ja isäntämaa Portugali, kaikki olivat poistaneet Kreikan. Ehkä heidän olisi pitänyt huomata, että Kreikan päävalmentaja oli Otto Rehhagel, joka muutama vuosi aiemmin oli voittanut Bundesliigan juuri nousseen Kaiserslauternin kanssa. Kreikka järkytti Portugalia 2-1 avausottelussa ja voitti isännät uudelleen finaalissa, tällä kertaa 1-0.

Sambia (2012 Africa Cup of Nations)

Maailmancupin katsojat saattavat tuntea Herve Renardin onnenvalkoisesta paidasta, jolla on yhtäläisyyksiä Game of Thrones hunk Jaime Lannister tai hänen puoliajan puhe Saudi-Arabialle äskettäisen Argentiinan voittonsa aikana. Mutta afrikkalaisen jalkapallon fanit tuntevat hänet päävalmentajana, joka johti Sambian yllätysvoittoon AFCONissa vuonna 2012. Sambia voitti Norsunluurannikon rangaistuspotkukilpailussa finaalissa, mutta Norsunluurannikosta tuli itse Afrikan mestari vain kolme vuotta myöhemmin AFCONissa. 2015, eikä kukaan muu kuin Herve Renard päävalmentaja hänen toisen AFCON-tittelinsä.

Chile (2015 Copa America)

Chile pelasi 0-0-tasapelin Argentiinan kanssa vuoden 2015 Copa Americassa ja voitti sitten rangaistuspotkukilpailun ja voitti pokaalin kotimaalla. Heidän päävalmentajansa oli tuolloin argentiinalainen Jorge Sampaoli, joka nyt johtaa Sevillaa. Vuotta myöhemmin argentiinalaissyntyinen espanjalainen Juan Antonio Pizzi toisti tempun ja päihitti syntymämaansa rangaistuspotkukilpailuilla toisen 0-0-tasapelin jälkeen ja antoi Chilelle peräkkäiset tittelin.

Qatar (2019 Asian Cup)

Celticin australialainen manageri Ange Postecoglou on tällä vuosituhannella ainoa päävalmentaja, joka on voittanut Aasian Cupin kotimaallaan. Japani on voittanut turnauksen kolme kertaa vuoden 2000 jälkeen ulkomaisten päävalmentajien kanssa, ja Irak on voittanut sen kerran.

Qatar ei ehkä tehnyt vaikutusta vuoden 2022 MM-kisoissa, mutta he osoittivat ansainneensa paikkansa turnauksessa vuonna 2018 voittaen Aasian Cupin tyylikkäästi alla. Felix Sanchez. Qatar voitti Yhdistyneet arabiemiirikunnat välierissä 4-0 ja Japanin 3-1 finaalissa sekä voitti aiemmin turnauksessa Saudi-Arabian ja Etelä-Korean.

Nämä maanosan mestaruuskilpailut osoittavat, että tilastolla ”ei ulkomaalainen päävalmentaja ole voittanut maailmanmestaruutta” ei ole paljon painoarvoa. UEFA:n EM-kisat eivät ehkä ole MM-kisat, mutta Englannin fanit eivät tule valittamaan, jos ulkomaalainen valmentaja johtaa Kolmen Leijonan voittoon Euro 2024:ssä Saksassa.

On muitakin, pätevämpiä perusteita valita paikallinen valmentaja ulkomaisen valmentajan sijaan.

Maajoukkueen valmentajille annettavan valmennusajan puute voi tarkoittaa, että paikallisen valmentajan tekninen alemmuus voitaisiin voittaa puhumalla samaa kieltä ja kansallisen ylpeyden motivaatiovoimaa. Kotimainen päävalmentaja voi toimia inspiraationa muille paikallisille valmentajille, ja pitkällä tähtäimellä maat haluavat parantaa jalkapallon tasoaan niin, että ne tuottavat korkealaatuisia päävalmentajia sen sijaan, että palkkaavat ulkomaisia ​​valmentajia menestyksen oikotienä.

Jotkut jopa pitävät ulkomaalaista valmentajaa sellaisena "pettäminen" ja uskon, että FIFA:n pitäisi noudattaa samanlaisia ​​sääntöjä kuin pelaajille koskien maajoukkueen päävalmentajien kansallisuutta.

Kaikki nämä väitteet ovat harkitsemisen arvoisia, mutta ulkomaisia ​​valmentajia ei pidä hylätä pelkästään sillä väitteellä, että mikään maa ei ole voittanut maailmanmestaruutta ulkomaisella valmentajalla, koska he ovat voittaneet kaikki muut suuret pokaalit.