Elena Rybakina on ensimmäinen pelaaja Kazakstanista, joka on voittanut päätittelin Wimbledonissa

Kazakstanin Elena Rybakinalle Wimbledonin finaali oli erittäin mukava.

Moskovassa syntyneestä 23-vuotiaasta naisesta tuli ensimmäinen Kazakstanin pelaaja, joka voitti Grand Slam -yksityispelin, kun hän yhdestä erästä järkytti maailman 3. sijan Ons Jabeurin, 3-6, 6-2, 6- 2 naisten finaalissa lauantaina. Hän on edustanut Kazakstania vuodesta 2018 lähtien, kun Venäjä katsoi, ettei hän ollut tarpeeksi hyvä haastajaksi naisten pelin kärjessä. Hänen voittonsa tulee perässä Wimbledon kielsi venäläisiä ja valkovenäläisiä pelaajia turnauksesta Ukrainan hyökkäyksen jälkeen.

Se oli hänen uransa kolmas titteli sen jälkeen, kun hän voitti pienempiä turnauksia Hobartissa (2020) ja Bukarestissa (2019). Ennen Wimbledonin voittoa hän oli ollut vain yhdessä toisen Grand Slam -turnauksen puolivälierissä, Ranskan avoimissa vuonna 2021.

"Olin erittäin hermostunut ennen ottelua, sen aikana ja olen rehellisesti sanottuna onnellinen, että se päättyi, koska en todellakaan koskaan tuntenut mitään tällaista", Rybakina sanoi. ”Haluan vain kiittää yleisöä tuesta, se oli uskomatonta.

”Mutta haluan myös onnitella Onsia hienosta ottelusta ja kaikesta saavutuksestasi, se on uskomatonta. Uskon, että olet inspiroiva paitsi pienille lapsille, myös kaikille. Sinulla on upea peli, enkä usko, että meillä on ketään tällaista kiertueella. On vain ilo pelata sinua vastaan."

Hän vie kotiin 2.5 miljoonaa dollaria pokaalin mukana, kun taas Jabeur, ensimmäinen arabinainen, joka pääsi suureen kaksinpelin finaaliin, ansaitsi 1.3 miljoonaa dollaria.

Maailman sijalla 23 hän ei saa pisteitä tai nouse rankingissa, koska WTA (ja ATP) ei jaa pisteitä venäläisten pelaajien pelikiellon jälkeen.

Turnaus oli täynnä yllätyksiä ja tuttuja nimiä tuli ulos aikaisin. Serena Williams, 40-vuotias 23-kertainen mestari, joka palasi, kun ei pelannut kaksinpeliä vuoteen, hävisi ensimmäisellä kierroksella.

Sekä maailman ykkönen että Ranskan avointen mestari Iga Swiatek, joka oli voittanut 1 ottelua putkeen, sekä Roland Garrosin toiseksi sijoittuva Coco Gauff olivat järkyttyneitä samana päivänä kolmannella kierroksella.

Jabeur otti ensimmäisen erän murtamalla Rybakinan rakkaudesta, kun epävarma Rybakina löi käden verkkoon.

Mutta toisessa erässä Jabeurilla oli vaikeuksia pitää omaa syöttöään, kun taas Rybakina tuli itsevarmemmaksi ja aggressiivisemmiksi ja teki verkkoa useammin. Hän säästi neljä taitepalloa ja piti ottelun tasalla yhdessä erässä.

Kolmannessa Rybakina sai tauon ensimmäisessä pelissä kämmenlyönnillä.

Hän palasi 0-40:stä pitäen syöttöä 4-2 rohkealla pelillä, joka päättyi toiseen kämmenlyöntiin.

Hän nappasi tuplatauon kämmenlyönnillä voittajalla seuraavassa pelissä ja syötti sitten otteluun.

Kun Jabeur purjehti kämmenellä leveästi seuraavassa pelissä, se avasi ottelupisteen Rybakinalle. Seuraavassa pisteessä hän voitti tittelin, kun Jabeur löi takakäden leveästi.

"Haluan onnitella Elenaa, hän pelasi upeasti", Jabeur sanoi. "Hän ja hänen tiiminsä, hienoa työtä, hän ansaitsi tämän. Ja toivottavasti seuraava kerta on minun."

Rybakina pääsi finaaliin voitolla suorilla eräillä entisen maailmanlistan Simona Halepia vastaan.

"Rehellisesti sanottuna en uskonut olevani toisella Grand Slam -viikolla Wimbledonissa ja sitten voittajana on aivan uskomatonta", hän sanoi. ”Rehellisesti sanottuna minulla ei ole sanoja kertoaksesi kuinka onnellinen olen. En tietenkään olisi täällä ilman joukkuettani, joten haluan sanoa suuret kiitokset tiimilleni.

Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev onnitteli Rybakinaa torstaina Twitterissä.

”Onnittelut Elena Rybakinalle hänen mahtavasta menestyksestään arvostetuimmassa Wimbledonin tennisturnauksessa. Hän pääsi finaaliin!” hän kirjoitti.