Varhaiset maalit MM-finaalissa voivat olla enemmän kirous kuin siunaus

Qatarin 2022 MM-kisojen pudotusvaiheessa maalien tekeminen ensimmäisenä on tärkeämpää kuin koskaan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että avausmaalin tekeminen antaa joukkueille yli 80 % mahdollisuuden voittaa MM-kisojen pudotuspeleissä yhtä suurta poikkeusta lukuun ottamatta.

Kun Kieran Trippier teki maalin vapaapotkulla 5. minuutilla MM-kisojen välierässä Kroatiaa vastaan ​​vuonna 2018, Englannin fanit saattoivat luulla, että heillä oli toinen jalka finaalissa.

Ja muutamaa vuotta myöhemmin vuonna 2021 Englannin Luke Shaw sai pallon verkkoon UEFA Euro 2020 -finaalissa ennen kuin jotkut fanit olivat edes nousseet paikoilleen.

Mutta molemmilla kerroilla Englanti oli häviäjien puolella.

Jotkut saattavat kutsua tätä "tyypilliseksi Englanniksi", mutta itse asiassa maalinteko hyvin varhaisessa vaiheessa ratkaisevissa peleissä voi joskus olla enemmän kirous kuin siunaus.

Tämä koskee erityisesti MM-finaalia.

Espanjan ja Kroatian maajoukkueiden kanssa työskentelevä ruotsalainen urheiluvideoratkaisuyritys Spiideo teki yhteistyötä Oxfordin yliopiston tilastoasiantuntijan Matthew Pennin kanssa selvittääkseen, miten avausmaalin aika vaikuttaa joukkueiden voittomahdollisuuksiin.

He havaitsivat, että ensimmäisen maalin tekeminen MM-kisojen pudotuspelissä antaa joukkueelle 82 %:n mahdollisuuden voittaa ottelu. Kun tarkastellaan ensimmäisten maalien aikoja, tiedot osoittivat, että avausmaalin tekeminen 75. ja 90. minuutin välillä antaa 97 %:n mahdollisuuden voittoon. Jos avausmaali tehdään pelin ensimmäisen 15 minuutin aikana, voiton todennäköisyys putoaa 77 %:iin, koska vastustajalla on enemmän aikaa palata peliin.

Tämä viittaa siihen, että ei ole yllättävää, että maalinteko ensin antaa joukkueille parhaan mahdollisuuden voittaa MM-kisojen pudotuspeli.

Mutta mitä tulee varsinaiseen MM-finaaliin, hyvin varhaiset maalit eivät yleensä johda voittoon.

Penn kertoo, että kahdeksasta MM-finaalista, joissa avausmaali on tehty ensimmäisen 15 minuutin aikana, kuusi kahdeksasta ensimmäisen maalin tehneestä joukkueesta on hävinnyt ottelun.

Viimeisin kerta tapahtui vuonna 2006, kun Zinedine Zidane johdatti Ranskan rangaistuspotkusta seitsemännellä minuutilla ennen kuin Marco Materazzi tasoitti 19 minuutin kohdalla. Italia voitti finaalin rangaistuspotkuilla.

Lopulta hävinnyt joukkue meni johtoon myös finaalin ensimmäisissä 15 minuutissa MM-kisoissa 1974, 1962, 1958 ja 1954 sekä vuonna 1966, jolloin Länsi-Saksa teki maalin 12. minuutilla ennen kuin Englanti palasi voittaen 4- 2 lisäajalla.

Penn sanoo, että "tämä viittaa siihen, että varhaisen maalin tekeminen ei ehkä ole yhtä edullista MM-finaalissa" ja että se voi jopa olla "psykologisesti haitallista".

Monissa finaaleissa avausmaalin päästänyt joukkue onnistui saamaan nopean tasoituksen. Englanti oli tasoissa 18 minuutin jälkeen vuonna 1966, ja Alankomaiden varhainen johto vuonna 1974 mitätöi Länsi-Saksa 25 minuutin jälkeen. Vuonna 1954 Unkari itse asiassa onnistui olemaan 2-0 johtoon kahdeksan minuutin jälkeen, kun Länsi-Saksa tasoitti pisteet 18 minuutin erolla ennen kuin lopulta voitti 3-2.

Spiideon tuotejohtaja Fredrik Ademar sanoo, että varhainen maalinteko "voi usein johtaa enemmän paineisiin ja pelien vauhtiin", ja vaikka todennäköisyydellä se lisää voittomahdollisuuksiasi, joukkueiden "täytyy olla molempien taktisia ja henkisesti valmistautunut näihin hetkiin” varmistaakseen, että varhainen etumatka muuttuu voitoksi.